TP-LINK TD-W8901G 54M Wireless ADSL2+ Router Ver.2.2
TP-LINK TD-W8901G cihazı 3in1 şeklinde
ADSL2+ modem, 4 portlu Ethernet Router ve Wireless G Access Point (Yönlendirici). ADSL modem ihtiyacımdan dolayı aldığım TP-LINK TD-W8901G cihazı kullanmaya başladım ve kendimce yaptığım incelemesini paylaşacağım.

Genel Özellikler
Arayüz: 4 adet 10/100 Ethernet için RJ45 port ve 802.11b/g Wi-Fi
ADSL Standartları:
Full-rate ANSI T1.413 Issue 2
ITU-T G.992.1 (G.dmt)
ITU-T G.992.2 (G.lite)
ITU-T G.994.1 (G.hs)
ITU-T G.992.3 (G.dmt.bis)
ITU-T G.992.5
Kablosuz Ağ Standartları: 802.11b , 802.11g
ATM Desteği:
UNI 3.1/4.0,ATM Adaptation Layer Type 5-AAL5
Multiprotocol encapsulation over ATM (RFC 1483)
UBR, CBR, VBR-rt, VBR-nrt
Supports 8PVCs
PPP Özellikleri:
PPP over ATM (RFC 2364)
PPP over Ethernet (RFC 2516)
Switching Özelikleri:
IGMP snooping
IGMP multicast
Port VLAN Tag VLAN
IEEE 802.1d transparent learning bridging
Routing Özellikleri:
Classical IP and ARP over ATM (RFC 1577/2225), MER, RIP V1/V2
Static routing, IP, TCP, UDP, ARP
NAT, NAPT, DNS, DDNS, DHCP Server
UPnP, Virtual Server, DMZ
SIP, H323 ALG
Wireless Özellikleri:
Complies with IEEE 802.11g, IEEE802.11b
Supports 54/48/36/24/18/12/9/6Mbps or 11/5.5/3/2/1Mbps data transfer rates
Provides WPA/WPA2 and WPA-PSK/WPA2-PSK authentication and TKIP/AES encryption Security
Provides 64/128-bit WEP encryption security and wireless LAN ACL (Access Control List)
Max wireless transmit power: 17dBm
Antenna power: 5dBi
Güvenlik Desteği:
NAT , SPI Firewall
IP adres filtresi,
MAC (Bridge) Filtresi
Uygulama Filtresi
URL Filtresi
Kablosuz Güvenlik:
64/128-bit WEP
WPA/WPA2,
WPA-PSK/WPA2-PSK denetimi ve TKIP/AES şifreleme
Çipseti: Trenchip ADSL2+ Wireless: Ralink
Veri Transfer Hızı:
Downstream: Up to 24Mbps
Upstream: Up to 3.5Mbps (With Annex M enabled)
Güç: 12 V DC / 1.5 A Boyutları: 200 × 140 × 28 (mm)
-2 Adet İki ucu RJ-11 jak olan Telefon Kablosu. (1m Kadar)
-1 Adet İki ucu RJ-45 jak olan Ethernet Kablosu.
-Güç Adaptörü 12 V DC / 1.5 A
-5dbi Wi-Fi Anten
-1 Adet 8cm lik TP-Link ürünlerinin sürücüleri ve kullanma kılavuzlarının olduğu CD.
-Garanti belgesi, farklı dillerde kullanma kılavuzu ve Türkçe Kullanma Kılavuzu.

Türkçe Hızlı Kurulum Kılavuzu ile modem ayarlarlarının yapılandırılması adım adım anlatılmış. Kılavuzdaki anlatılanları birebir yapmama rağmen ilk kurulumdan sonra internet bağlantımı kuramadım. Türkçe Hızlı Kurulum Kılavuzunda belirtilen VPI, VCI ve Bağlantı Tipi değerleri, bağlantım için yanlış değerlermiş. Teknik Desteği aradım ve VPI, VCI ve Bağlantı Tipi değerlerini öğrendim. Böylece internet bağlantımı sağlayabildim.TP-LINK Modem kutuları içinden çıkan Kurulum Yöntemleri Kılavuzlarının ipi ile kuyuya inilmiyormuş demek ki.
Anteni sökülebilir takılabilir olması avantajlı. Donanımsal resetleme tuşu bulunuyor. Jak yuvalarının kalitesi gayet iyi. Modemlerin en sevdiğim özelliği arkalarında açma kapama tuşlarının olmasıdır ve bu cihazda da açma kapama düğmesi mevcut ve düğme kaliteli yapıda. Cihaz altında duvara montaj yapmak için gerekli ayaklar mevcut. Altı duvara gelecek şekilde 3 yönde duvara sabitlemek mümkün oluyor cihazı.
Cihazın üstünde naylonu çıkarmadım çünkü bulunduğum ortam biraz tozlu, 1 hafta içinde tozdan kurtulacağım inşallah. Cihaz üzerinden çıkarılmayan etiketlere, muşambalara ayrı bir gıcık olurum ancak bu sefer ciddi ciddi tozdan korunmak için çıkarmadım. Cihaz ısınırsa problem olur mu diye düşündüm ancak muşamba cihazın üstünde ve üstünde havalandırma kanallı yok. Cihazın sağında, solunda ve altında komple havalandırma kanalları var. Cihazı kullanmaya başlayalı 2 gün oldu. 2 gündür 7/24 Download/Upload yapıyor ve bulunduğu ortam 30 derecenin üzerinde olmasına rağmen ve hatta üzeri muşambalı olmasına rağmen cihaz hiç ısınmıyor. 70 derecelik bir ortamda kullanılabileceği belirtiliyor ayrıca. -40 ile +70 derece arası.
Cihazın önündeki LED ışıklarının hepsi Yeşil renk. Işıklar gece rahatsızlık verecek güçte değil.
Cihazın anteni sökülebilir olması avantajlı. Anten bağlantı noktası SMA R/P

Cihazı başlatıp internete girmek için ilk olarak Kablolu bağlandığım. Konsolda ilk çıkan ekran Durum sayfası oldu. Hızlı Başlat seçeneği menü olarak sayfanın üstünde bulunuyor. Hızlı Başlat yolunu izleyerek internet bağlantısı kısa sürede bitiyor.
Hızlı Başlat Menüsü

Hızlı Başlatın altında İlerleyen adımları takip ederek İnternet bağlantınızı kurabiliyorsunuz. Yönlendirici olarak mı kuracaksınız, Modem olarak mı kuracaksınız hepsi bu adım altındaki seçeneklerden yapılabiliyor.
Modem olarak kullanıp ADSL bağlantımı yapmak için adımları Türkçe Hızlı Kurulum Kılavuzunda belirtilenler gibi yaptım ancak internet bağlantımı kuramadım. Türkçe Hızlı Kurulum Kılavuzunda belirtilen VPI, VCI ve Bağlantı Tipi değerleri, bağlantım için yanlış değerlermiş. Teknik Desteği aradım ve VPI, VCI ve Bağlantı Tipi değerlerini öğrendim. Böylece internet bağlantımı sağlayabildim.
Gelişmiş Ayarlar Menüsü

Gelişmiş Ayarlar Menüsü altında Yönlendirme, NAT, Güvenlik Duvarı, Qos, VLAN, ADSL ayarları yapılabiliyor.
NAT menüsü altında Sanal Sunucu seçeneği altında Port açma işlemleri yapılıyor.
Emule için TP-LINK TD-W8901G Port açma tarifi bu linkte yapılmış.
Erişim Yönetimi Menüsü

Cihaza erişebilecek IP tanımlama, MAC tanımlama gibi. Ayrıca IP Kamera ile ilgili erişim ayarlarıda bu menü altından ayarlanıyor. IP kamera ile ilgili gerekli ayarlamaları da yakın bir zamanda paylaşacağım.
Erişim yönetiminin en sevdiğim özelliği Filtre Menüsü altında Uygulama filtrelemeleri. Uygulama Filtrelemenin yanı sıra URL Filtrelemesi ve IP/MAC Filtrelemeleri de var.

Arayüz Ayarı Menüsü

Cihaz kurulumunda yapılan ayarlamalar bu menü altından yapılıyor. Access Point Ayarları, SSID ayarları ve MAC filtreleme ayarları Arayüz Ayarı Menüsünden yapılıyor.
Yapılan değişiklikleri Kaydet dedikten sonra Bakım Menüsünden SistBaşlat diyerek cihazı yeniden başlattım her seferinde. Kaydet ve Yeniden Başlat gibi bir buton koyulabilirdi.
Yönetici Konsolu tamamı Türkçe ve gayet anlaşılabilir. Yönetici Konsolunun en sevdiğim yanı Yardım menüsü oldu. Yardım menüsü altında her konu listelenmiş ve tıklandığında o konu hakkında neler yapılabilir kısaca bahsedilmiş. Türkçe kullanma kılavuzu içeriği de oldukça geniş açıkçası. Terimler ile ilgili sıkıntıları olanlar Kullanım Kılavuzu ile aydınlanabilir bir derecede olsa.

Kablosuz performansı 5dBi anteni ile sınıfındakilerden öne çıkarıyor. Kapalı mekanda iki oda arkamda olmasına rağmen 5 kademe sinyal alabildim. (16dBi Helical Anten ile

News